Wat
Mirjam bekleedt houten poefjes en Willem beschildert ze.

Waardoor
De natuur, art nouveau, art deco

Waarom

Ik luister graag naar muziek en geniet vooral van Jazz en Blues. Ik hou ook van de schilderijen van Piet Mondriaan en de kleuren van het Delfts blauwe aardewerk. In mijn Jazz en Blues ontwerpen verwerk ik elementen van het werk van Mondriaan en de kleur blauw. Zo ontstaat er een spannend soort kunstwerk waarin ik op zoek ben naar een nieuwe stijl die mijn eigen cultuur, mijn muzikale smaak en mijn kunst combineert.

Waarmee

Ik werk graag met acrylverf, inkt en aquarelverf. Als achtergrond gebruik ik oude kranten en pagina’s uit antieke woordenboeken. Soms werk ik op karton. Ik maak graag mixed-media collages met recyclebare materialen, items die mensen vaak weggooien. Ik maak ook prints , meestal van mijn op muziek-gerelateerde kunst.

Waardoor

Als kind dat opgroeide in New York City en was ik altijd gefascineerd door het kijken naar mensen die er anders uitzagen. Ik begon mensen te tekenen toen ik op de basisschool zat, en ben er niet meer mee gestopt. Ik maak al meer dan 50 jaar kunst en ben geïnspireerd door muziek, jazz in het bijzonder. Sinds 2004 exposeer ik zowel in de VS als in Nederland. De afgelopen 17 jaar heb ik veel succes gehad met het live schilderen op het North Sea Jazz Festival; net als de muzikanten improviseer ik mijn kunstwerken op de muziek. Ik hou van de kunstgeschiedenis in Nederland en ik gebruik graag een van mijn favoriete kunstenaars, Mondriaan, als inspiratie om nieuwe kunststijlen te ontwikkelen. Ik ben altijd aan het creëren en deel mijn kunstwerken graag met het publiek.

Waarom

Al op jonge leeftijd begon ik met tekenen en schilderen, maar koos voor een zeker bestaan en dus voor een ander vak. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en met enige regelmaat zagen schilderijen en tekeningen het licht. Behalve een cursus etsen aan de VAK in Delft en het volgen van enkele workshops modeltekenen bij Kunstbreak in Berkel en Rodenrijs, heb ik geen kunstopleiding gevolgd en ben dus een echte autodidact. Eenmaal met de VUT werden deze activiteiten wat intenser opgepakt en heb ik mij verder ontwikkeld tot een fijnschilder met een voorliefde voor modern realisme en soms een beetje magisch realisme.

Waarmee

Afhankelijk van het onderwerp en het effect dat ik wil bereiken, maak ik doorgaans gebruik van olie- of acrylverf op linnen of canvas.

Waardoor

Vanaf de jaren ’70 hebben vooral de moderne Nederlandse realisten als Herman Berserik en Nicolaas Wijnberg mij geïnspireerd. En natuurlijk is er geen betere stimulans dan een redelijk succes. Zo heb ik in 2016 met mijn schilderij “Moto Guzzi” de publieksprijs van de Rabobank Kunstexpositie gewonnen en van de vakjury de tweede prijs gekregen voor mijn gehele oeuvre. In 2019 werd mijn aquarel “Passanten” uit ruim 8400 internationale inzendingen door het Rijksmuseum uitgekozen voor deelname aan de expositie “Lang Leve Rembrandt”. En, ondanks de Corona-perikelen, mocht ik in 2020 met mijn schilderij “Grote Markt” deelnemen aan de expositie “Een andere kijk op Delft” in het Vermeercentrum in Delft.

Waarom

Ik ben ‘een draaier’ en vind het heerlijk om mooi gedraaid werk te glazuren met mijn eigen glazuren. Als kind was ik al gefascineerd door het maakproces op de draaischijf. Ik maak schalen, kommen, mokken en vazen van groot tot klein en versier ze met ornamenten. Mijn werk is behalve mooi ook bruikbaar en zelfs vaatwasbestendig! Ik bak het glazuur meestal af op 1180 graden Celsius. Sinds 2021 heb ik, na 46 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs, veel meer tijd voor mij passie keramiek. Een aantal jaren heb ik in Delft gewoond en ben getrouwd met een echte Delftse! We houden van deze stad.

Waarmee

Het werken met klei brengt me terug naar mijn gevoel. Als ik aan het draaien ben, vergeet ik de wereld om me heen. Mijn hoofd gaat ‘uit’. Mijn handen vormen de klei en ik volg die vorm. Het is mijn yoga. Bij het samenstellen van glazuren gaat mijn hoofd weer ‘aan’. Het is een complex proces van uitproberen, vallen, opstaan en opnieuw beginnen.

Waardoor

Sinds midden jaren 80 werk ik met klei. Mijn opleiding kreeg ik in ‘De Potterij’ in Delft bij Coby Haanappel en Wilna Verheul. Later volgde ik meerdere cursussen bij www.dickblacquiere.nl en www.ietkortschot.nl. Recent volgde ik een decoratiecursus bij de Nederlandse Keramiekopleiding te Gouda en kreeg les van www.luciafransen.nl. Ik heb een klein maar volledig geoutilleerd atelier aan huis in Voorburg.

In onderstaande video vertelt Rich meer over haar werk:

Wie
Sue Art studio / Solveig van Wijngaarden.

Wat
Schilderijen, (digitale) tekeningen en muurschilderingen.

Waarom
Ik wil een beetje meer kleur en magie in de wereld brengen.

Waarmee
Acrylverf, acrylinkt, aquarel en pen op doek en papier. Muurschilderingen met verf en spuitbus.

Waardoor
Ik haal mijn inspiratie uit het theater, street art, sprookjes, tekenfilms, het kleurrijke Bonaire en mensen & dieren.

Waarom
Ik ben geïnteresseerd in vormen in het algemeen. Dat kan van alles zijn zoals meubelen, industriële gebouwen, apparaten, architectuur en straatmeubilair.

Waarmee
Ik werk tot nu uitsluitend met 300 grams papier. Dit verf ik met de ral kleuren 9003 en 9010 omdat ik vind dat hierdoor de schaduwwerking het best tot zijn recht komt.

Waardoor
Na als meubelmaker te zijn opgeleid ben ik werkzaam geweest in de woninginrichting. Via diverse opleidingen, waaronder binnenhuisadviseur  SVM, waarin veel getekend werd, is mijn interesse in het tekenen van vormen en objecten gewekt. Het tekenen van deze vormen en objecten wekte mijn interesse om deze ook met papier en verf te maken. Ik ben voortdurend op zoek naar materialen die mijn werk kunnen ondersteunen/versterken.

Waarom

Wat ooit als hobby begon is al snel een echte passie voor glas en alles wat daarmee te maken heeft geworden. Ze noemen het ook wel het glasvirus dat niet meer overgaat.

Waarmee

Met de brander of via versmelting in de oven, een techniek die fusen heet. Voor de objecten die gefused zijn gebruik ik verschillende technieken zoals drops, meshmelts, pâte de verre en vele andere technieken. Van glasstaven – die ik in de vlam verwarm — maak ik kralen, hangers of andere vormen. In 2015 heb ik van een bekende Italiaanse glasbrander uit Murano holle kralen leren blazen. Deze holle kralen blaas ik op een pijp en ze gaan na het afkoelen de oven in. U vindt hier holle kralen met zilver afgewerkt die u kunt vullen en met lijm kunt dichten. Er is de mogelijkheid tot het verwerken van as in een massieve kraal. U kunt contact met mij opnemen mocht u hier vragen over hebben.

Waardoor

De Kunstsuper kwam plots op mijn pad en het is een hele eer om hier te mogen exposeren. Neem gerust de tijd om mijn objecten die aanwezig zijn te bekijken. lk probeer zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken zodat het hopelijk een leven lang meegaat. Ieder object is uniek.

Vaak vragen klanten mij of het glas stevig genoeg is om te dragen. Doordat de spanning uit het glas is gehaald kunt u het zonder zorgen dragen. Uiteraard blijft het breekbaar en het laten vallen van glas op steen is natuurlijk kwetsbaar.

Bekijk onderstaande video waarin Tsong-Fu meer vertelt over haar werk:

Waarom

Aleid heeft een grote liefde voor de natuur en gaat dan ook graag naar buiten om ideeën en inspiratie op te doen, dat zich uit in verrassende combinaties van onderwerpen en kleuren.

Waarmee

Met olieverf op doek of houten paneel.

Waardoor

Sinds 1994 woont Aleid in Berkel en Rodenrijs en heeft  aan de Noordersingel een eigen atelier, met in haar achtertuin de groenzoom, waar zij haar werk toont en waar zij werkt aan haar schilderijen, vrij of eventueel in opdracht. In de schilderijen van Aleid, zie je onder andere vogels in geabstraheerde omgevingen, vaak opgezet met krachtige penseelstreken in helder en robuust kleurgebruik. Het werk van Aleid is verrassend, onverwacht en toch herkenbaar met als ‘hoofdthema’s de dieren die voorbij komen, ganzen, zwanen, kraanvogels en vooral musjes. Dat is te zien op de paneeltjes die hier hangen.

In onderstaande video presenteert Aleid haar werk:

Waarom

Als Canadese uit een klein stadje in Noord-Ontario, word ik beïnvloed door de natuur en de seizoensgebonden kleurveranderingen.

Waarmee

Met behulp van een acryl ‘giet’ techniek en een geschikt substraat, creëer ik stemmingen, dromerige, fantasieachtige patronen die een suggestieve vorm of een aansprekende compositie van kleuren bevatten; vandaar de naam ‘Dreamscapes by Donna’. Ik plaats deze creaties onder een glazen cabochon, die het effect vergroot, knip ze vervolgens uit en plaats ze in hoogwaardige sterling zilveren, bronzen of verzilverde randen. Het patroon in elk sieraad kan nooit worden herhaald. Elk van mijn creaties is uniek.

Waardoor

Wat ik het leukst vind aan de ontwerpen, is dat ze vaak herinneringen aan andere kunstwerken of een emotie oproepen. Of het nu het resultaat is van de kleurencombinatie of de vorm van het beeld, of gewoon een gevoel van ‘ik weet niet waarom ik het leuk vind’, maar dat doe ik. In feite geef ik vaak namen aan de sieraden, vooral wanneer een bepaald ontwerp een gevoel of een herinnering oproept, of een spontaan denkbeeldig scenario genereert.

Je ziet altijd weer nieuwe dingen als je de Kunstsuper Delft binnenloopt. Vaak is er werk te zien van nieuwe deelnemers. Maar ook brengen de kunstenaars regelmatig nieuw werk en zorgt de styling voor een andere presentatie. Zo is het iedere keer de moeite waard om even een kijkje te nemen in de Kunstsuper Delft.