








































Waarom
Aleid heeft een grote liefde voor de natuur en gaat dan ook graag naar buiten om ideeën en inspiratie op te doen, dat zich uit in verrassende combinaties van onderwerpen en kleuren.
Waarmee
Met olieverf op doek of houten paneel.
Waardoor
Sinds 1994 woont Aleid in Berkel en Rodenrijs en heeft aan de Noordersingel een eigen atelier, met in haar achtertuin de groenzoom, waar zij haar werk toont en waar zij werkt aan haar schilderijen, vrij of eventueel in opdracht. In de schilderijen van Aleid, zie je onder andere vogels in geabstraheerde omgevingen, vaak opgezet met krachtige penseelstreken in helder en robuust kleurgebruik. Het werk van Aleid is verrassend, onverwacht en toch herkenbaar met als ‘hoofdthema’s de dieren die voorbij komen, ganzen, zwanen, kraanvogels en vooral musjes. Dat is te zien op de paneeltjes die hier hangen.
In onderstaande video presenteert Aleid haar werk:
Waarom
Glas is fascinerend en eigenzinnig en je kunt er dingen mee maken die met ander materiaal niet mogelijk zijn.
Waarmee
Ik werk met “zacht” glas (buizen en staven), een brander, gas, zuurstof en extra lucht. De belangrijkste gereedschappen: pincetten, een grafietplaat en allerlei keukengerei.
Waardoor
Al jaren was ik geïnteresseerd in glasbewerking en toen ik in de buurt een opleiding neonglasblazen ontdekte en ging volgen, was ik meteen verslaafd.
Wat maak ik
Gravures, etsen, mezzotinten, schilderijen.
Waarom
Het ruimtelijke uitbeelden op een plat vlak is en blijft fascinerend.
Waarom
Omdat ik naast gezin en werk een uitlaatklep nodig heb waarin ik zelf kan bepalen wat ik creëer.
Waarmee
Met glas en folie volgens de Tiffany-techniek.
In tegenstelling tot glas in lood is het hiermee mogelijk om verfijnder te werken doordat de glasstukken niet met loodstrips met elkaar verbonden worden maar er koperfolie om het glas geplakt wordt wat daarna vertind wordt en aan elkaar gesoldeerd. Hierdoor krijg je fijnere lijnen en kunnen ook heel kleine stukjes glas verwerkt worden.
Waardoor
Door steeds nieuwe uitdagingen te zoeken en te proberen de grenzen van deze techniek te verleggen. Mijn inspiratie haal ik vaak uit de natuur maak ook door allerlei vormen van kunst te kijken en die naar mijzelf te vertalen.
Waarom
Ik luister graag naar muziek en geniet vooral van Jazz en Blues. Ik hou ook van de schilderijen van Piet Mondriaan en de kleuren van het Delfts blauwe aardewerk. In mijn Jazz en Blues ontwerpen verwerk ik elementen van het werk van Mondriaan en de kleur blauw. Zo ontstaat er een spannend soort kunstwerk waarin ik op zoek ben naar een nieuwe stijl die mijn eigen cultuur, mijn muzikale smaak en mijn kunst combineert.
Waarmee
Ik werk graag met acrylverf, inkt en aquarelverf. Als achtergrond gebruik ik oude kranten en pagina’s uit antieke woordenboeken. Soms werk ik op karton. Ik maak graag mixed-media collages met recyclebare materialen, items die mensen vaak weggooien. Ik maak ook prints , meestal van mijn op muziek-gerelateerde kunst.
Waardoor
Als kind dat opgroeide in New York City en was ik altijd gefascineerd door het kijken naar mensen die er anders uitzagen. Ik begon mensen te tekenen toen ik op de basisschool zat, en ben er niet meer mee gestopt. Ik maak al meer dan 50 jaar kunst en ben geïnspireerd door muziek, jazz in het bijzonder. Sinds 2004 exposeer ik zowel in de VS als in Nederland. De afgelopen 17 jaar heb ik veel succes gehad met het live schilderen op het North Sea Jazz Festival; net als de muzikanten improviseer ik mijn kunstwerken op de muziek. Ik hou van de kunstgeschiedenis in Nederland en ik gebruik graag een van mijn favoriete kunstenaars, Mondriaan, als inspiratie om nieuwe kunststijlen te ontwikkelen. Ik ben altijd aan het creëren en deel mijn kunstwerken graag met het publiek.
Wie
Sue Art studio / Solveig van Wijngaarden.
Wat
Schilderijen, (digitale) tekeningen en muurschilderingen.
Waarom
Ik wil een beetje meer kleur en magie in de wereld brengen.
Waarmee
Acrylverf, acrylinkt, aquarel en pen op doek en papier. Muurschilderingen met verf en spuitbus.
Waardoor
Ik haal mijn inspiratie uit het theater, street art, sprookjes, tekenfilms, het kleurrijke Bonaire en mensen & dieren.
Waardoor
In de 80-er jaren ben ik bezig geweest met tekenen, aquarelleren en schilderen met olieverf.
Daarnaast volgde ik een studie Fotografisch Vormgever aan de Academie in Den Haag. Deze studie heb ik in 1994 afgerond.
Waarmee
Sinds 10 jaar ben ik actief met beeldhouwen in o.a. speksteen, albast en opaal. Ook heb ik inmiddels enige objecten in brons gemaakt.
Waarom
Ik ontdekte hoe spannend het is om met ruimtelijke vormen bezig te zijn.
Waarom
Na afronding van haar opleiding in Schoonhoven in 2007.
Waarmee
Met goud en zilver waarbij soms edelstenen worden verwerkt. Alle sieraden zijn handgemaakt en worden vervaardigd in kleine oplages.
Waardoor
Het werk kenmerkt zich door subtiele, strakke en speelse elementen.
Christa ontwerpt ook sieraden op basis van persoonlijke wensen van opdrachtgevers. Hiervoor kun je contact met haar opnemen via: sieraad-ontwerp@live.nl.
Waarom
Ik ben gefascineerd door het proces waarmee keramiek tot stand komt: Aarde, Water, Lucht en Vuur.
Uit een vormloze massa wordt met je handen, op basis van een oeroude techniek, een prachtig product gecreëerd. Het, na een langdurig stookproces, openen van de keramiekoven is elke keer opnieuw een spannende gebeurtenis.
Waarmee
Ik werk meestal met fijne, witte chamotteklei maar maak soms ook uitstapjes naar andere kleisoorten zoals grove chamotte, papierklei of porselein. De werkstukken worden gekleurd met gifvrije glazuren.
Waarom
Toen ik als kind voor de eerste keer iemand een pot zag draaien, was ik verkocht. Dat wilde ik ook. Maar draaien bleek voor mij toch te beperkt en dus ben ik overgegaan op handvormen en boetseren. Ik ontdekte dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving.
Waarom
Wat ooit als hobby begon is al snel een echte passie voor glas en alles wat daarmee te maken heeft geworden. Ze noemen het ook wel het glasvirus dat niet meer overgaat.
Waarmee
Met de brander of via versmelting in de oven, een techniek die fusen heet. Voor de objecten die gefused zijn gebruik ik verschillende technieken zoals drops, meshmelts, pâte de verre en vele andere technieken. Van glasstaven – die ik in de vlam verwarm — maak ik kralen, hangers of andere vormen. In 2015 heb ik van een bekende Italiaanse glasbrander uit Murano holle kralen leren blazen. Deze holle kralen blaas ik op een pijp en ze gaan na het afkoelen de oven in. U vindt hier holle kralen met zilver afgewerkt die u kunt vullen en met lijm kunt dichten. Er is de mogelijkheid tot het verwerken van as in een massieve kraal. U kunt contact met mij opnemen mocht u hier vragen over hebben.
Waardoor
De Kunstsuper kwam plots op mijn pad en het is een hele eer om hier te mogen exposeren. Neem gerust de tijd om mijn objecten die aanwezig zijn te bekijken. lk probeer zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken zodat het hopelijk een leven lang meegaat. Ieder object is uniek.
Vaak vragen klanten mij of het glas stevig genoeg is om te dragen. Doordat de spanning uit het glas is gehaald kunt u het zonder zorgen dragen. Uiteraard blijft het breekbaar en het laten vallen van glas op steen is natuurlijk kwetsbaar.
Bekijk onderstaande video waarin Tsong-Fu meer vertelt over haar werk:
Waarom
Ik vind het fascinerend om van een mooie lap stof, een spannende driedimensionale creatie te vormen.
Waarmee
Ik werk met wollen stoffen, zijde en riet.
Waardoor
Ik word geïnspireerd door andere culturen en tijden.
Waarom
Door het maken van tassen van gerecycled materiaal kan ik mijn creativiteit kwijt. Geen tas is hetzelfde, iedere tas is uniek. Ze worden volledig met de hand gemaakt, er komt geen machine aan te pas.
Waarmee
Tractor banden met hengsels van autogordels of fietsbanden. Daarnaast gebruik ik ook handvaten van kastjes, deurknopjes en leer afkomstig van leerstalen uit interieurzaken. Alles is hergebruikt.
Waardoor
Een aantal jaren geleden kwam ik bij een zilversmid wiens man boer was. Zij had van een tractorband een tas gemaakt. Zij vond het te zwaar werk en vond het edelsmeden leuker. Ik heb toen zo’n tas gekocht en ben op mijn manier daarmee aan de slag gegaan. Extra leuk dat de tassen nu hier tentoongesteld staan, in deze prachtige ruimte.
Waarom
Ik ben opgegroeid met een hele artistieke vader die alles kon maken wat hij bedacht. Daardoor heb ik veel gezien en werd door hem geïnspireerd en gemotiveerd. Toch koos ik voor een mode opleiding waarin ik ook jaren lang mijn creativiteit kwijt kon. Pas op latere leeftijd ontstond mijn passie om met hout te gaan werken. Daarnaast heb ik een opleiding glas-in-lood/koperfolietechniek gevolgd.
Waarmee
Ik heb een eigen stijl ontwikkeld met het verwerken van hout. Ik maak portretten/afbeeldingen die bestaan uit met de hand gezaagde stukjes hout, die ik inkleur en tot één geheel verlijm. Daarnaast maak ik houten siervazen (niet waterbestendig) die ik afwerk met verschillende materialen.
Waardoor
Inspiratie zit overal, een foto, een hekwerk, de natuur, reizen. De meest simpele dingen kunnen al een aanzet zijn tot een ontwerp.
Wat
Mirjam bekleedt houten poefjes en Willem beschildert ze.
Waardoor
De natuur, art nouveau, art deco
Waarom
Als Canadese uit een klein stadje in Noord-Ontario, word ik beïnvloed door de natuur en de seizoensgebonden kleurveranderingen.
Waarmee
Met behulp van een acryl ‘giet’ techniek en een geschikt substraat, creëer ik stemmingen, dromerige, fantasieachtige patronen die een suggestieve vorm of een aansprekende compositie van kleuren bevatten; vandaar de naam ‘Dreamscapes by Donna’. Ik plaats deze creaties onder een glazen cabochon, die het effect vergroot, knip ze vervolgens uit en plaats ze in hoogwaardige sterling zilveren, bronzen of verzilverde randen. Het patroon in elk sieraad kan nooit worden herhaald. Elk van mijn creaties is uniek.
Waardoor
Wat ik het leukst vind aan de ontwerpen, is dat ze vaak herinneringen aan andere kunstwerken of een emotie oproepen. Of het nu het resultaat is van de kleurencombinatie of de vorm van het beeld, of gewoon een gevoel van ‘ik weet niet waarom ik het leuk vind’, maar dat doe ik. In feite geef ik vaak namen aan de sieraden, vooral wanneer een bepaald ontwerp een gevoel of een herinnering oproept, of een spontaan denkbeeldig scenario genereert.
Waarom
Vormen inspireren mij mateloos. Ik zie overal mogelijke sieraden: in de natuur, in schilderijen, om iemands hals of arm of in de meest onmogelijke dingen!
Waarmee
Zilver is mijn materiaal. Ik houd van de kleur, van de glans en bovendien is het prettig te bewerken.
Waardoor
Omdat ik – jaren geleden – metalen buisjes probeerde te plakken met lijm. Door een advertentie van Carla Krutzen (edelsmid) kwam ik met het “echte werk” in aanraking, en werd ik haar leerling. Het boeit me al meer dan 20 jaar en het blijft leuk!
Alles wat ik produceer is uniek: met de hand gemaakt!
In onderstaande video vertelt Eva meer over haar werk:
Waarom
Ik ben geïnteresseerd in vormen in het algemeen. Dat kan van alles zijn zoals meubelen, industriële gebouwen, apparaten, architectuur en straatmeubilair.
Waarmee
Ik werk tot nu uitsluitend met 300 grams papier. Dit verf ik met de ral kleuren 9003 en 9010 omdat ik vind dat hierdoor de schaduwwerking het best tot zijn recht komt.
Waardoor
Na als meubelmaker te zijn opgeleid ben ik werkzaam geweest in de woninginrichting. Via diverse opleidingen, waaronder binnenhuisadviseur SVM, waarin veel getekend werd, is mijn interesse in het tekenen van vormen en objecten gewekt. Het tekenen van deze vormen en objecten wekte mijn interesse om deze ook met papier en verf te maken. Ik ben voortdurend op zoek naar materialen die mijn werk kunnen ondersteunen/versterken.
Waarom
Sinds zijn jeugd (non-figuratief) geschilderd, maar toen hij besloot er van te willen gaan leven, heeft hij bewust gekozen voor naïef en in dat “pielen” altijd het meeste plezier gehouden. Schilderde veelal in opdracht levensloopschilderijen en huisportretten.
Waarmee
Giclée’s met levenslang gegarandeerde kleurechte inkt. Op waar formaat gemaakt van, met acrylic en marterharen penselen op masonite, geschilderde originelen.
Waardoor
Toen verzekeringsman Fred tijdens een burn-out besloot het roer om te gooien wees een bevriende kunstredacteur hem op het naïeve werk van Helen Bradley. Hij ging de foto’s uit haar boek (± 20 x 25 cm) als voorbeeld gebruiken en zo werd zijn kleine maatvoering geboren. Veel later bleken de schilderijen, die hij als voorbeeld gebruikt had, vele malen groter te zijn. In de 42 jaren van zijn beroepsmatig schilderen werd zijn penseelvoering steeds fijner.
In dit filmpje vertelt zijn vrouw over het werk dat Fred Breebaart maakte.
Waarom
Tekenen heb ik van jongs af aan gedaan, volgens mijn moeder tekende ik als kind complete muziekkorpsen. Het is wel jammer dat er nooit iets van bewaard is gebleven. Tekenen heb ik een aantal jaren niet gedaan. Na 20 jaar vond ik het tijd om weer eens iets onderste gaan doen, tekenen dus. 20 jaar geleden was ik overgestapt op kinderlijk gestileerde acryl schilderijen, wat ik overigens met heel veel plezier heb gedaan.
Waarmee
Het is een combinatie van drie verschillende mediums, niet te verwarren met mixed media werk. Ik noem het een samengevoegd schilderij. De basis is opgebouwd uit waterverf, aquarel. Daarnaast gebruik in het werk kleurpotlood en grafiet potloden met verschillende hardheden.
Waardoor
Op mijn werk zag ik in verschillende ruimten elementen die uiteindelijk zouden vergaan. Ook op straat vielen mij dingen op die aan het vergaan waren. Op vakanties in Griekenland heb ik foto’s gemaakt van deuren die ik interessant vond. Uiteindelijk heb ik voor dit werk een thema gekozen: “vergankelijk”. Het zal in ieder geval een grote serie werken worden. Al 40 jaar schilder ik ook portret in opdracht. Ik gebruik naar vraag, allerlei technieken. Zoals in olieverf, acryl, aquarel en potlood.
Onderstaand een interview met Paul over zijn werk:
Waarom
Na de creatieve opleiding voor activiteitenbegeleider volgde ze ieder jaar een cursus op creatief gebied. Vaak weer uitkomend bij etsen en boetseren.
Waarmee
Tijdens het etsen blijft er vaak een ets liggen die niet helemaal aan de eisen voldoet. Zonde van het mooie papier en de grafische afbeelding. Zo ontstond het idee om er sieraden van te maken. Door een speciale verlijming en een coating zijn de sieraden stevig als hout en watervast.
Haar PET fles sieraden geven de illusie dat er iets gedaan kan worden aan de plastic soep. PET flessen worden in de fabriek met warme lucht opgeblazen. Door middel van verwarming is het mogelijk het materiaal weer terug te laten krimpen, waarbij het zijn kleur en stevigheid terug krijgt.
In onderstaande video vertelt Willy meer over haar werk:
Waarom
Ik ben het meest in mijn element als ik kan scheppen en creëren. Met eindeloos veel plezier kan ik bezig zijn met mijn mixed media, schilderijen, meestal abstracte (minimalistische) landschappen, collages, beeldboeken en fotografie.
Waarmee
Veelal werk ik met acrylverf en gebruik er allerlei andere materialen bij zoals zelf beschilderd papier, collage, zand, gel medium, stof etc. Soms gebruik ik de naaimachine om mijn landschappen vorm te geven.
Waardoor
De natuur is een grote inspiratiebron voor mij, de kleuren, de lagen, de weidsheid maar ook het kleine en het ongrijpbare. Meestal komt de inspiratie van binnen uit en mag er iets ontstaan door het maar gewoon te doen en te ervaren.
Wie
Ton Kagenaar en Cor Tekelenburg.
Waarom
De kracht en doorzichtigheid is wat ons inspireert om met glas te werken. Die kracht accentueren wij vaak met steen en hout.
Waarmee
Wij gebruiken Bullseye glas dat geschikt is voor glasfusing.
Waardoor
Onze fascinatie voor glas is ontstaan bij een Zwitserse glasblazer die veel glas en steen samen bracht. In tegenstelling tot het glasblazen, kunnen wij glasfusen thuis doen. De verhitting vindt plaats in een glasoven die je in huis kunt plaatsen. Het opslaan van glasfusing glas om mee te werken neemt weinig plaats in.
In onderstaande video vertelt Ton meer over zijn werk:
Waarom
Ik schilder omdat ik het niet kan laten en het me een goed gevoel geeft. In mijn atelier kan ik mezelf zijn in de door mijzelf geschapen omgeving.
Waarmee
Acrylverf op katoendoek.
Waardoor
Mijn ideeën haal ik uit mijn directe omgeving. Bijvoorbeeld de kerktorens van Delft die ik vanuit mijn atelier kan zien. Ook maak ik gebruik van “vakantiefoto’s” van voornamelijk landschappen. Deze probeer ik zo abstract mogelijk op doek over te brengen in meestal felle kleuren.
Op woensdagochtend volg ik lessen tekenen en schilderen aan de VAK in Delft.
In onderstaande video vertelt Arianne meer over haar werk:
Wat
Collages, 3d-collages, pop-up kaarten, breiwerk en haakwerk.
Waarom
Ik raak geïnspireerd door kleuren, mooie vormen en plaatjes. Elk materiaal vraagt een eigen techniek. Het is een uitdaging om met divers materiaal iets unieks te maken.
Waarmee
Papier en garens.
Waardoor
Het alledaagse leven, mijn omgeving, de wereld.
Waarom
Jarenlang heb ik zilveren sieraden en keramische voorwerpen van Bulgaarse kunstenaars gedragen en gebruikt. In mijn jonge jaren wilde ik dit zelf kunnen maken maar ik heb toen voor een ander beroep gekozen. Pas later in Nederland kon ik zelf keramiek maken.
Waarmee
Door de jaren heen heb ik objecten gemaakt van uiteenlopende soorten klei. Deze experimentele manier van werken maakt onderdeel uit mijn ontwikkeling als keramiste en past bij mijn persoonlijkheid. Mijn voorwerpen variëren van ingetogen wit tot uitgesproken van kleur. In de laatste jaren werk ik vooral met porseleinklei en streef ik naar maximale beheersing van dit uitdagende materiaal. Zo maak ik verfijnde decoratieve en gebruiksobjecten en sieraden.
Waardoor
In 2001 ben ik naar Nederland verhuisd. Destijds begon ik actief met klei te werken en volgde ik enkele jaren een cursus edelsmeden. Sinds een aantal jaren breng ik mijn twee passies, keramiek en sieraden, bij elkaar. Tegenwoordig maak ik sieraden van porselein en sierlijke porseleinen.
In onderstaande video vertelt Diana meer over haar werk:
Waarom
Omdat ik altijd creatief bezig ben vanaf kinds af aan. Ik houd van experimenteren. Ik verzamel allerlei materialen, waardoor ik ook weer veel ideeën krijg. En ik wil graag mooie dingen maken.
Waarmee
Ik werk met gemengde technieken. Door met de verschillende materialen die ik verzamel te experimenteren, probeer ik nieuwe technieken te ontwikkelen. Mijn meeste werk is 2D, soms ontstaan er ook 3D-kunstwerken.
Waardoor
Natuur en milieu zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Vervuiling van het milieu houdt me al lang bezig. Daarom recycle ik graag materialen om tot een ‘nieuw’ landschap te komen.
Waarom
De verschillende aquarel technieken uitproberen en doorgeven vind ik uitdagend maar vooral ook heel leuk.
Waarmee
Water, aquarelverf en papier. Soms moet er heel snel en dan weer langzaam gewerkt worden. Soms met veel water en op andere plekken met heel weinig. Dit maakt de techniek technisch lastig en voor mij zo boeiend.
Waardoor
Diploma decoratief en illustratief schilderen van de KABK in Den Haag en CPDB voor kunstenaars aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam.
Waarom
Glas vind ik een heel mooi en zeer uitdagend materiaal om mee te werken. Ik houd van de schittering, de kleuren en de variatie in glassoorten.
Waarmee
Glas-in-lood, tiffany (glas in koperfolie), fusen (smelten).
Waardoor
Ik wilde een glas-in-loodpaneel laten maken voor thuis maar kon niemand vinden die dat wilde doen. Dus ben ik het zelf gaan leren. Het werken met glas bleek zó leuk en oneindig inspirerend, dat ik zelf met verschillende technieken ben gaan experimenteren. Hieruit is in 2012 mijn bedrijf Lood en Spelen voortgekomen. Tegenwoordig maak ik vrij werk, voer opdrachten voor nieuw werk uit, restaureer glas-in-lood en geef cursussen.
Waarom
Bezig zijn met een fantastische hobby.
Waarmee
Oud bestek in alle maten en vormen.
Waardoor
Creativiteit.
Waarom
Ik heb altijd de behoefte iets te creëren, zie om mij heen veel dingen die mij inspireren en motiveren, zoals vormen van gebouwen, materialen etc. Die probeer ik dan te verwerken in mijn werk. Ik ben altijd op zoek naar materialen die ik kan gebruiken.
Waarmee
Bij voorkeur werk ik met materialen die normaliter weggegooid worden. Als drager gebruik ik flessen, kokers waarin single malt whiskyflessen verpakt zijn en soms kruiken. Deze bewerk ik met karton, papier en lijm en vervolgens werk ik het geheel af met witte olieverf. Witte verf om de vormen in het licht beter tot uitdrukking te laten komen.
Waardoor
Al vanaf de lagere school ben ik erg geïnteresseerd in kunst, ging toen al regelmatig naar musea en galeries. Dit inspireerde mij toen al en nu nog steeds om zelf aan de slag te gaan. Ik ben een groot bewonderaar van de Stijl groep (met name Mondriaan, Van Doesburg, Rietveld en Huszar) en de Nul groep (met name Schoonhoven en Hendrikse). De objecten en wand reliëfs die ik maak zijn dan ook een mengeling van deze stijlen.
Waarom
Ik houd van het ambacht van vilt maken. De fysieke inspanning die het vergt en het tijdrovende karakter van deze oude techniek werken voor mij rustgevend.
Waarmee
Ik werk met wol en zijde, soms gecombineerd met andere materialen. De zachte vezels vragen om een gevoelsmatige aanpak. Mijn uitdaging is het om onder mijn handen zachte vormen en stoffen te laten ontstaan met behulp van water en zeep en/of de viltnaald.
Waardoor
Mijn fascinatie voor de mens in zijn kwetsbaarheid en omhulling.
Waarom
Ik maak graag architectonische bouwsels waar je in kunt kijken, zodat het lijkt alsof je er zelf toch in kan vertoeven. De bouwsels gaan over omhullen en omsluiten. Aan iedere kant valt een eigen verhaal te ontdekken.
Waarmee
Leem op diverse ondergronden, klei (zit ook in leem), pigmenten.
Waardoor
Er ontstaan sprookjesachtige vormen en kleitabletten vol met miniatuurverhalen. De vele soorten kleurendecoraties, symbolen en architectonische vormen verwijzen naar verschillende culturen uit de hele wereld, inclusief die van mijzelf. Het keramische, geglazuurde draaigoed (potjes, vaasjes e.d.) is ontstaan vanuit de behoefte om een potje in de hand te nemen en zo de miniatuurvoorstelling te “lezen” met je vingers.
Waarom
Al op jonge leeftijd begon ik met tekenen en schilderen, maar koos voor een zeker bestaan en dus voor een ander vak. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en met enige regelmaat zagen schilderijen en tekeningen het licht. Behalve een cursus etsen aan de VAK in Delft en het volgen van enkele workshops modeltekenen bij Kunstbreak in Berkel en Rodenrijs, heb ik geen kunstopleiding gevolgd en ben dus een echte autodidact. Eenmaal met de VUT werden deze activiteiten wat intenser opgepakt en heb ik mij verder ontwikkeld tot een fijnschilder met een voorliefde voor modern realisme en soms een beetje magisch realisme.
Waarmee
Afhankelijk van het onderwerp en het effect dat ik wil bereiken, maak ik doorgaans gebruik van olie- of acrylverf op linnen of canvas.
Waardoor
Vanaf de jaren ’70 hebben vooral de moderne Nederlandse realisten als Herman Berserik en Nicolaas Wijnberg mij geïnspireerd. En natuurlijk is er geen betere stimulans dan een redelijk succes. Zo heb ik in 2016 met mijn schilderij “Moto Guzzi” de publieksprijs van de Rabobank Kunstexpositie gewonnen en van de vakjury de tweede prijs gekregen voor mijn gehele oeuvre. In 2019 werd mijn aquarel “Passanten” uit ruim 8400 internationale inzendingen door het Rijksmuseum uitgekozen voor deelname aan de expositie “Lang Leve Rembrandt”. En, ondanks de Corona-perikelen, mocht ik in 2020 met mijn schilderij “Grote Markt” deelnemen aan de expositie “Een andere kijk op Delft” in het Vermeercentrum in Delft.
Waarom
Na vele cursussen ben ik graag creatief bezig.
Waarmee
Met alle soorten klei, gereedschap en glazuren.
Waardoor
Ik zie vaak iets grappigs in heel normale onderwerpen. Ik ben dol op poezen en dus zie je dat op de meeste van mijn werken wel ergens een poesje uithangt!
Omdat glazuren er (ongebakken) heel anders uitzien dan wanneer het gebakken is, is het altijd heel spannend wanneer ik het beeldje ga ophalen bij Keramikos in Haarlem.
Waarom
Niki Bierling heeft een passie voor het ontwerpen en maken van unieke, handgemaakte hoeden, fascinators (haardecoraties), zonneranden, fleecehoeden, haarbanden, regenhoeden en corsages.
Waarmee
Ze werkt veel met vilt, sinamay, buntal, crin, diverse stoffen en veertjes.
Waardoor
Haar werk is veelal gebaseerd op natuurlijke vormen en lijnen. Onder de naam BibergHats maakt ze al enige jaren haar eigen collectie en levert ze maatwerk in opdracht. Door middel van kleur en vorm haalt ze het bijzondere in u naar boven. Ze is regelmatig aanwezig in de Kunstsuper maar u bent ook van harte welkom in haar atelier in Spijkenisse.
Waarom
Ik vind het een boeiend avontuur om de beelden die ik om mij heen of in mijn fantasie zie, vorm te geven. Eigenlijk gewoon lekker bezig zijn en iets moois maken waar mensen van kunnen genieten.
Waarmee
Was, klei en aquarelverf.
In onderstaande video vertelt Loes meer over haar werk:
Waarom
Het is spannend om met glas te werken. Het resultaat is onvoorspelbaar en telkens weer verrassend. In combinatie met licht blijft glas fascinerend om naar te kijken. Deze techniek heet glas-fusen.
Waarmee
Voor de sieraden gebruik ik Bullseye-glas. De andere dingen maak ik met float-glas.
Waardoor
Het materiaal zet je soms voor problemen. Ik vind het een uitdaging dan een oplossing te vinden.
Waarom
Ik ben ‘een draaier’ en vind het heerlijk om mooi gedraaid werk te glazuren met mijn eigen glazuren. Als kind was ik al gefascineerd door het maakproces op de draaischijf. Ik maak schalen, kommen, mokken en vazen van groot tot klein en versier ze met ornamenten. Mijn werk is behalve mooi ook bruikbaar en zelfs vaatwasbestendig! Ik bak het glazuur meestal af op 1180 graden Celsius. Sinds 2021 heb ik, na 46 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs, veel meer tijd voor mij passie keramiek. Een aantal jaren heb ik in Delft gewoond en ben getrouwd met een echte Delftse! We houden van deze stad.
Waarmee
Het werken met klei brengt me terug naar mijn gevoel. Als ik aan het draaien ben, vergeet ik de wereld om me heen. Mijn hoofd gaat ‘uit’. Mijn handen vormen de klei en ik volg die vorm. Het is mijn yoga. Bij het samenstellen van glazuren gaat mijn hoofd weer ‘aan’. Het is een complex proces van uitproberen, vallen, opstaan en opnieuw beginnen.
Waardoor
Sinds midden jaren 80 werk ik met klei. Mijn opleiding kreeg ik in ‘De Potterij’ in Delft bij Coby Haanappel en Wilna Verheul. Later volgde ik meerdere cursussen bij www.dickblacquiere.nl en www.ietkortschot.nl. Recent volgde ik een decoratiecursus bij de Nederlandse Keramiekopleiding te Gouda en kreeg les van www.luciafransen.nl. Ik heb een klein maar volledig geoutilleerd atelier aan huis in Voorburg.
In onderstaande video vertelt Rich meer over haar werk:
Waarom
De wereld van èMWé is een magische mix van fictie en werkelijkheid. Enerzijds is hij gefascineerd door archeologie, Egyptische-, Griekse-en Romeinse oudheid (mozaïeken) en het ontdekken van andere culturen. Anderzijds verdiept hij zich in mythologie c.q. sprookjes en legendes. Deze vroegere interesses zijn nog steeds terug te vinden in zijn voorstellingen. In combinatie met zijn liefde voor de natuur en het natuurgetrouwe, ontwikkelde hij zijn magisch, realistische stijl.
Waarmee
Potlood, collage/potlood.
Waardoor
Zijn werk is een roman op beeldformaat. Hij nodigt de toeschouwer uit om een eigen interpretatie aan de symbolieken te geven. De tekeningen zijn allemaal gemaakt met potlood. Meestal is getekend op ivoorkarton (glad en stevig), gefixeerd, ingelijst en begeleid met wetenswaardigheden over het onderwerp. Voor 10 cm² heeft hij ongeveer 1 uur nodig. Sinds 2006 is al zijn werk gesigneerd met èMWé en in Romeinse cijfers de maand en het jaar van vervaardiging.
Waarom
Mijn leven lang ben ik creatief geweest op allerlei gebied.
Waarmee
Op dit moment werk ik voornamelijk met acrylverf maar heb ook een grote passie voor allerlei soorten papier. Daarmee maak ik graag collages. Ook plaatjes en teksten uit oude boeken vind ik interessant om mee te werken. Die verwerk ik in mijn schilderijen. Ik ben een groot liefhebber van de natuur. Dat is dan ook een terugkomend onderwerp in mijn werk.
Waardoor
De laatste jaren ben ik me gaan verdiepen in de gelprinttechniek. Dit is een techniek waarbij voorwerpen (bijvoorbeeld een bloem) door middel van acrylverf op een gel plaat af worden gedrukt. Deze afdrukken kunnen worden gemaakt op allerlei soorten papier. Zo gebruik ik bijvoorbeeld vloeipapier wat de gelegenheid biedt om in lagen te werken. Nu ik ook zelf mooie papiertjes kan maken, komt alles langzamerhand bij elkaar.