Afvalstad: de burger in verwarring over PMD

Iedereen kent het moment dat je met een verpakking in je handen staat en denkt: in welke afvalbak moet dit? De keuze tussen PMD (Plastic, Metaal, Drinkpakken) en restafval is niet altijd duidelijk.

Afvalstad gaat duidelijk maken wat er wél in de PMD-bak mag.  Afvalstad wordt een levensgrote kijkdoos met licht- en geluidseffecten, gemaakt door leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft, ROC Mondriaan en kunstenaars van de Kunstsuper Delft.

Voor de materiaalkosten zijn we een crowdfunding campagne gestart op het platform Voor je Buurt. KLIK HIER

Je kunt al doneren vanaf 5,-. Alle kleine beetjes helpen!

Draag bij aan dit unieke, informatieve en creatieve samenwerkingsproject, zodat we in mei kunnen gaan bouwen!

Afbeelding met binnen, muur, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

24 leerlingen 4 VWO met het vak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O)hebben 7 ontwerpen gemaakt.    

Hierboven twee ontwerpen voor Afvalstad. Rechts de PMDoos en links Trash and Treasure Town.

Meer ontwerpen zien? Kijk op FB: KLIK HIER

Of Instagram: KLIK HIER

Hulp gevraagd!

24 Leerlingen 4VWO met het vak O&O hebben 7 ontwerpen gemaakt voor Afvalstad.

Vanaf half maart gaat een groep leerlingen hieruit een keuze maken voor het uiteindelijke ontwerp.

Samen met enkele kunstenaars van de Kunstsuper Delft gaan we in mei en juni de grote kijkdoos opbouwen in het Atelier achter de Kunstsuper.

Aangezien dit veel werk is, kunnen we wel wat hulp gebruiken bij:

– Het verzamelen van PMD-materialen, graag schoongemaakt!

  https://voorjebuurt.nl/nl/initiatives/activities/details/assignment/2838/word-een-pmd-  verzamelheld

– Het opbouwen van de ombouw.

https://voorjebuurt.nl/nl/initiatives/activities/details/assignment/2839/word-een-bouwer

– Het maken van de onderdelen van de stad.

https://voorjebuurt.nl/nl/initiatives/activities/details/assignment/2840/creatieve-helper

Als je wilt, stuur dit bericht dan door naar wie dit misschien ook interessant vindt.

Alvast bedankt voor de medewerking!

Met hartelijke groet van Caroline van Kooij

Afvalsstad

Weet jij wat er allemaal wél (en niet) in de PMD-container mag. Weet jij waar PMD voor staat? Sta jij ook wel eens met een verpakking in je hand te twijfelen in welke afvalbak het moet?

De gemeente Delft is bezig PMD-containers in de wijken te plaatsen en dan is het wel handig als men weet wat er wél in mag. Vanwege de verwarring over PMD-afvalscheiding is het project Afvalstad bedacht door de Kunstsuper Delft. Voor het geval dat je het nog niet wist: P = Plastic M = Metaal D = Drinkpakken.

Afvalstad wordt een grote kijkdoos (B 240, L 300, H 240 cm), waarin (een deel van) een stad te zien is, waarin zichtbaar gemaakt wordt wat er wél in de PMD-container mag. Interactieve licht- en geluidseffecten maken de kijkdoos nog verrassender. Deze kunstinstallatie wordt ontworpen en gerealiseerd door leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft met het vak Onderzoek en Ontwerp (4 VWO/4 HAVO/5 VWO), ROC Mondriaan (Mechatronica, 1e jaar) i.s.m. kunstenaars van de Kunstsuper Delft. Afvalstad komt te staan in het Atelier achter de Kunstsuper.

Steun ook Afvalstad!  https://voorjebuurt.nl/nl/initiatives/details/1784/afvalstad

Voor meer foto’s over Afvalstad:

https://www.facebook.com/Afvalstad/
https://www.instagram.com/afvalstad/

In de 1e fase (feb-juni 2019) hebben 6 leerlingen (4VWO) onderzocht wat er wel en niet in de PMD-container mag en waar de bewoners tegenaan lopen bij PMD-scheiding. Uit een enquête onder zo’n 80 bewoners bleek dat de meesten toch niet precies wisten wat er wel en niet in de container mag. De leerlingen hebben dit deel afgerond met een presentatie van postertjes, een flyer en een beslisboom PMD.

In de 2e fase (sep-nov. 2019) hebben 24 leerlingen (4VWO) in 7 groepjes een kleine kijkdoos gemaakt met een mogelijk ontwerp voor Afvalstad, zijn aan het experimenteren gegaan met het afval en hebben van onderdelen van de stad prototypes op schaal gemaakt.

In de 3e fase (feb-juni 2020) wordt het uiteindelijke ontwerp gemaakt door de leerlingen en kunstenaars en in mei/juni uitgevoerd in het Prinsenkwartier te Delft i.s.m. de mechatronica studenten van ROC Mondriaan, die de licht- en geluidseffecten gaan installeren. Vanaf begin mei wordt Afvalstad gebouwd, dit zal zichtbaar zijn voor iedereen. In de Kunstsuper zal de thematafel gewijd worden aan wat de kunstenaars kunnen maken met afval. TOP Delft zal lezingen organiseren over dit onderwerp in het voorjaar.

Afvalstad zal te zien zijn van 19 juni t/m 16 augustus 2020.

Project coördinator Caroline van Kooij

2e fase

Je ziet altijd weer nieuwe dingen als je de Kunstsuper Delft binnenloopt. Vaak is er werk te zien van nieuwe deelnemers. Maar ook brengen de kunstenaars regelmatig nieuw werk en zorgt de styling voor een andere presentatie. Zo is het iedere keer de moeite waard om even een kijkje te nemen in de Kunstsuper Delft.